در رسانه| ۹۰ مرکز درمانی اقامتی معتادان در اصفهان فعال است

مدیرکل بهزیستی استان اصفهان گفت: ۹۰ مرکز درمانی اقامتی با هدف بهبود و بازتوانی افراد با اختلال سو مصرف مواد مخدر در این استان فعالیت می‌کند.

به گزارش روابط عمومی اداره کل بهزیستی استان اصفهان به نقل از خبرگزاری تسنیم ، ولی‌الله نصر اصفهانی در نشست خبری ویژه روز جهانی مبارزه با مواد مخدر اظهارداشت: شعار بین‌المللی امسال پرداختن به چالش‌های مواد مخدر در حوزه سلامت و بحران‌های بشری است و شعار هفته مبارزه با مواد مخدر در کشور نیز همه با هم نه به اعتیاد و یاری‌گر هم باشیم، انتخاب شده است.

وی افزود: در مبارزه با مواد مخدر و اعتیاد، پیشگیری یکی از مهم‌ترین حوزه‌ها است و دفتر پیشگیری و امور اعتیاد سازمان بهزیستی استان در چهار حوزه  از جمله پیشگیری اولیه از اعتیاد، درمان و بازتوانی اعتیاد، کاهش آسیب و همکاری‌های بین‌بخشی فعالیت دارد.

مدیرکل بهزیستی استان اصفهان با اشاره به حوزه پیشگیری اولیه از اعتیاد بیان کرد: در این سطح استراتژی‌های گوناگونی را استفاده می‌کنیم که اولین آن انتشار اطلاعات است که در این استراتژی سعی ‌می‌کنیم اطلاعات مردم را نسبت به عوارض و پیامدهای مواد مخدر و موارد روان‌گردان، خطر بروز و شیوع مواد در جامعه را گوشزد و از این خطر بکاهیم. انتشار اطلاعات به صورت کتاب، نمایشگاه،پوستر و بروشور و حضور در مجامع است که در سال۱۴۰۰، در همه این حوزه‌ها کلیپ و کتابچه‌های مختلفی را به تیراژ زیاد نشر و در مجامع مختلف انتشار دادیم. نمایشگاه‌های پیشگیری از اعتیاد و جلسات سخنرانی پیشگیری از اعتیاد انجام شده است.

 استراتژی‌های برنامه‌ریزی شده در حوزه پیشگیری از رواج مصرف مواد مخدر

وی با اشاره به آموزش پیشگیری از اعتیاد به عنوان دومین استژاتژی ادامه داد: در این روش تلاش می‌شود افراد آموزش‌های لازم را در زمینه پیشگیری از اعتیاد یاد بگیرند و به صورت گروه‌های کوچک، گروه‌های همتا یا تربیت مربی(TOT) که مربی تربیت شده و افراد دیگر را آموزش می‌دهد، بهره گرفته شود. بیش از ۳۰ کارگاه‌ آموزشی در سال ۱۴۰۰ با همکاری دستگاه‌های مختلف برگزار شده است.

نصر اصفهانی پیرامون سومین استراتژی در حوزه پیشگیری از مصرف مواد مخدر، عنوان کرد: سومین استراتژی بحث فعالیت‌های جایگزین است که با انجام فعالیت‌هایی نظیر برگزاری مسابقات فرهنگی، ورزشی، انجام فعالیت‌های تفریحی تلاش می‌شود تا از عوامل محافظت‌کننده در برابر اعتیاد بیشتر نام ببریم و تقویت کنیم و عوامل خطر را کاهش دهیم. این دفتر با انجام فعالیت در سطح محله‌ها ومحیط‌های آموزشی این استراتژی را با همکاری شهرداری‌ها و فرمانداری‌ها در سطح استان در حال اجرا است.

وی تصریح کرد: چهارمین استراتژی شناخت مشکل ارجاع است. در این استراتژی با شناخت و آموزش علائم و نشانه‌های اعتیاد، سعی می‌کنیم علائم هر چه زودتر شناسایی و مداخله به هنگام صورت گیرد. پنجمین استراتژی برنامه‌های اجتماع محور است که هم در سطح جهان و هم به روز در سطح کشور در حال انجام است. این برنامه‌ها تلاش می‌کند اجتماع را از طریق سنجش نیازها وشناخت منابع درونی و بیرونی، مشارکت و مقتدر کردن به سمت سلامت اجتماعی رهنمون کند. در این برنامه‌ها تلاش می‌شود مشارکت اعضای اجتماع در حل مشکلات خودشان افزایش پیدا کند و با اصلاح و تغییر به رشد و ارتقا سلامت روانی و اجتماعی کمک کند.

مدیر کل بهزیستی استان اصفهان با اشاره به محیط‌هایی که برنامه‌های اجتماع محور در آن اجرا می‌شود، گفت: این محیط‌ها شامل خانواده‌، محله‌ای شهری و روستایی، محیط‌های آموزشی، مهدهای کودک، مدارس، دانشگاه‌ها، حوزه‌های علمیه کارگاه‌ها،کارخانه‌ها، محیط‌های نظامی و سربازخانه‌ها است و از رسانه‌های جمعی مثل رادیو، تلویزیون،نشریه‌ها و روزنامه‌ها نیز استفاده می‌شود.

وی در خصوص طرح‌های برنامه اول دفتر مبارزه با مواد مخدر خاطرنشان کرد: چون مقوله مواد مخدر با انسان‌ها سر و کار دارد، برنامه‌ها به خود فرد به تنهایی منحصر نمی‌شود و به ابعاد مختلف جسمی، اجتماعی، روانی فرد نگرش ویژه‌ای داده می‌شود. در پیشگیری و مبارزه با اعتیاد همه ابعاد یک فرد باید در نظر گرفته شود و به همین دلیل نمی‌توان نسخه یکسانی برای همه پیچید. طرح‌های شناختی، رفتاری باتوجه مباحث روان‌شناختی و روان‌پزشکی که همیشه مد نظر بوده است، مدنظر داریم و ارتقا مهارت‌های شناختی و رفتاری در مناطق حاشیه شهرها و مناطق پر خطر برگزارمی‌شود و به گروه‌های هدف، فعالیت‌های خوبی را ارائه می‌کنیم.

نصر اصفهانی با اشاره به دومین برنامه دفتر مبارزه با مواد مخدر که درمان و بازتوانی اعتیاد است، اظهار داشت: در این سطح تلاش می‌کنیم هرچه سریع‌تر بیمار دارای اعتیاد تشخیص داده شود، از پیشرفت آن جلوگیری و فرد وارد فرایند درمان شود.

فعالیت‌هایی که در این بخش مراکز درمانی و بازتوانی سرپایی اعتیاد و مراکز اقامتی میان مدت و اجتماع مدار ما و مراکزی که تحت نظارت بهزیستی خدمات درمانی انجام می‌دهند.رویکرد اصلی مراکز درمانی سرپایی اعتیاد، بر درمان دارویی است که برای معتادان متادون تجویز می‌شود و خدمات درمانی و مشاوره‌ای ارائه می‌کنند.این فعالیت با همکاری دانشگاه علوم‌پزشکی هر استان است و بیش از ۵۰مرکز درمانی و بازتوانی سرپایی اعتیاد در استان داریم که برنامه خود را در درمان و بازتوانی اعتیاد پیاده می‌کند.

۹۰ مرکز درمانی اقامتی با هدف بهبود و بازتوانی افراد با اختلال سو مصرف مواد مخدر فعالیت می‌کند

وی با اشاره به فعالیت مراکز درمانی اقامتی میان مدت افزود: این مراکز با هدف بهبود و بازتوانی افراد با اختلال سو مصرف مواد مخدر تاسیس و فعالیت می‌کنند.مراجعان به صورت داوطلبانه اقامت دارند و رویکرد اصلی این است که بتواند با مشارکت گروه‌های همتا وخودیار بتوانند در مبارزه با اعتیاد موفق باشد. نزدیک به ۹۰ مرکز در سطح استان داریم.

در قالب درمان و بازتوانی اعتیاد، مرکز الگوی جامعه درمان اعتیاد یکی دیگر از مواردی است که در حال فعالیت است و مرکز اقامتی با رویکرد تغییر سبک زندگی و هویت معتادان است و به مدت چهار ماه و نیم مقیمان را تحت درمان تخصصی و آموزش و مهارت‌های لازم خود قرار می‌دهد تا بتواند فرد به اجتماع برگردد.

مدیر کل بهزیستی استان اصفهان ادامه داد: این مرکز افراد را هشت ماه  به صورت سرپایی تحت آموزش قرار می‌دهد و تیم درمان شامل پزشک ومددکار و روانشناس و گروه‌های همتا است که در استان برای مردان این خدمات را ارائه می‌دهند.

وی با اشاره به مرکز ماده ۱۶ قانون تصریح کرد: این مرکز برای معتادان متجاهر که تمایلی به ترک ندارند است و با جمع‌آوری پلیس و دستور دادستان، برحسب حکم در این مرکز تحت درمان قرار می‌گیرند.

خدمات دارویی،روانشناختی، مددکاری، آموزش فنی حرفه‌ای است که تیمی شامل پزشک، پرستار، روانشناس و مددکار است که با همکاری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان، دادگستری، دانشگاه علوم‌پزشکی، اداره آموزش فنی‌وحرفه‌ای و پلیس انجام می‌دهیم. در استان اصفهان دو مرکز ماده ۱۶ در قلعه شور و مبارکه برای مردان در حال فعالیت است.

۳ مرکز ماده ۱۵ برای بازتوانی و ترک اعتیاد بانوان در استان اصفهان وجود دارد

نصر اصفهانی با بیان آنکه در کنار مراکز ماده ۱۶ و باتوجه به محدودیت ظرفیت این مراکز، مراکزی تحت عنوان تبصره ۲ ماده ۱۶ است گفت: معتادان متجاهری که توسط پلیس دستگیر می‌شوند و دستور دادستان دارند، از ظرفیت مراکز ماده ۱۵ استفاده می‌کنیم و در این مراکز ارجاع می‌شود و تحت درمان و مداوا قرار می‌گیرد در سال ۱۴۰۰، نزدیک ۸۰ مرکز ما مجری تبصره ۲ ماده ۱۶ بودند.یعنی به لحاظ کمبود ظرفیت مراکز ماده ۱۶، و طبق تبصره ۲ ماده ۱۶، در کمپ‌های ماده ۱۵، تحت درمان قرار گرفتند. برای بانوان مرکز ماده ۱۶ در استان نیست، اما ۳ مرکز ماده ۱۵ برای ارائه خدمات درمانی و بازتوانی اعتیاد برای بانوان وجود دارد.

وی با اشاره به طرح آرامش نوروزی خاطرنشان کرد: این مراکز نیز در بازتوانی و درمان اعتیاد فعالیت می‌کنند. هر ساله در ایام نوروز، پلیس و دادگستری با هماهنگی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر معتادان را جمع‌آوری و به مراکز تحت نظارت بهزیستی ارجاع می‌دهند. در نوروز۱۴۰۰ حدود ۶۰ مرکز کمپ‌های ماده ۱۵ مجری طرح آرامش نوروزی بودند.

مدیر کل بهزیستی استان اصفهان با اشاره  به اینکه در بحث بازتوانی اعتیاد، آماده‌سازی شغلی را داریم، اظهار داشت: معتادان ترخیص شده از مراکز پس از طی یک سال از پاکی می‌توانند با تشکیل پرونده و دریافت آموزش‌های آماده‌سازی شغلی، وام دریافت کنند. این وام به خود فرد و یا کارفرما اعطا می‌شود و علاوه بر آن بخشی از هزینه‌های حقوقی فرد را به کارفرما پرداخت کنیم.

خدمات در خصوص کاهش آسیب در مراکز گذری، سرپناه شبانه و تیم‌های سیار ارائه می‌شود

وی با اشاره به فعالیت های دفتر در خصوص کاهش آسیب افزود: هدف در این فعالیت کاهش آسیب‌های ناشی از سو مصرف مواد و افزایش دسترسی مراجعان به خدمات کاهش آسیب و کاهش عوارض ناشی از سو مصرف مواد و افزایش جذب به درمان‌های پرهیزمدار است. این خدمات در مراکز گذری، سرپناه شبانه و تیم‌های سیار ارائه می‌شود. در سال ۱۴۰۰ در ۴ مرکز گذری، هزار و ۳۵۰ معتاد خدمت دریافت کردند.

نصر اصفهانی با اشاره به فعالیت مراکز سرپناه شبانه و سیار بیان کرد: تیم‌های سیار در شهرستان‌ها به پاتوق معتادان مراجعه و ارائه خدمت می‌کنند. در شهرستان‌های اصفهان، تیران و کرون، شهرضا، گلپایگان، کاشان، زرین‌شهر و دولت‌آباد ۱۲ تیم سیار فعالیت دارند. مراکز سرپناه شبانه نیز از ۷ صبح تا ۷ شب برای معتادانی که پناهگاه موقت ندارند، خدمات رایگان مانند استحمام  و غذا و وسایل بهداشتی ارائه می‌دهد. یک مرکز برای بانوان و یک مرکز برای آقایان با ظرفیت ۳۰ نفر فعال است

وی در خصوص دیگر فعالیت‌ها در جهت کاهش آسیب تصریح کرد: در استراتژی موبایل سنتر و برای افزایش دسترسی، خودوریی مجهز و با حضور روانشناس و معتادان بهبود یافته است که به معتادان با رفتار پر خطر که علاقه به مراجعه به مراکز ندارند، به ارائه خدمت می‌پردازند. ۳ موبایل سنتر در استان راه‌اندازی شده است.

مدیر کل بهزیستی استان اصفهان  با اشاره به چهارمین فعالیت دفتر پیشگیری  ومبارزه با اعتیاد خاطرنشان کرد: چهارمین فعالیت همکاری‌های بین بخشی است که عضویت و شرکت در کمیته‌ای پیشگیری، درمان، نظارت، مشکارکت‌های مردمی، مقابله با عرضه و اعتیاد زنان و شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر عرصه‌های بین بخشی است که در این زمینه با آموزش‌وپرورش،شورای پیشگیری از وقوع جرم، فنی و حرفه‌ای و کمیته درمان و کمیته مشارکت‌های مردمی تعاملات بسیار خوبی را داشتیم.

ضرورت آگاهی بخشی خانواده‌ها پیرامون علائم اعتیاد فرزندان

معاون پیشگیری بهزیستی استان اصفهان نیز در این نشست گفت: ۵۵ درصد خانواده‌ها پس از ۵ سال از اینکه فرزندانشان به اعتیاد گرفتار می‌شوند، متوجه علائم آن می‌شوند که باید در این زمینه آگاهی‌بخشی لازم به خانواده‌ها در جهت شناخت علائم اعتیاد صورت گیرد.

علی اکبر ابراهیمی  اظهار داشت: اعتیاد اختلال مزمن مغزی عودکننده‌ای است که فرد بازهم تمایل به استفاده از مواد دارد. در دنیا ۲۷۵ میلیون نفر استفاده کننده از مواد مخدر هستند که از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ شاهد افزایش ۲۲درصدی در تعداد مصرف‌کنندگان مواد مخدر بوده‌ایم.

وی افزود: از این تعداد معتاد در دنیا ۲۰۰ میلیون نفر ماریجوانا، گل و حشیش مصرف می‌کنند؛ ۲۰ میلیون نفر کوکائین، ۶۲ میلیون نفر مواد مخدر و ۲۷ میلیون مواد محرک نوع آمفتامین مانند شیشه را مصرف می‌کنند. در کشور ما ۲ میلیون ۸۰۸ هزار نفر مصرف‌کننده مواد مخدر هستند که ۵۳ درصد تریاک، ۱۲ دردص گل و حشیش، ۸درصد شیشه و ۷درصد هروئین و ۲۰ درصد سایر مواد را مصرف می‌کنند.

معاون پیشگیری بهزیستی استان اصفهان با اشاره به مطالعات شاخص  مهم‌ترین بیماری‌هایی که به نظام سلامت و بودجه باری را تحمیل می‌کنند، بیان کرد: تروما یا زخم روانی، بیماری‌های قلبی، افسردگی سه بیماری اول و اعتیاد چهارمین معضلی است که به نظام سلامت و بودجه بار تحمیل می‌کند. تعداد کل مصرف‌کنندگان در کشور و در استان ۲.۴ درصد است. سن اعتیاد در کشور ۱۵ تا ۶۴ سال برآورد شده است.

وی با اشاره به ضرورت و اهمیت پیشگیری تصریح کرد: مطالعات نشان می‌دهد که پیشگیری از اعتیاد در سن کودکی و مهد کودک، ۱۹ درصد از اعتیاد افراد در ۴۳ سال بعد جوگیری می‌کند. افزایش دانش جامعه و بهبود نگرش از اهمیت ویژه‌ی برخوردار است و این آگاهی‌بخشی باید با هماهنگی و هم‌افزایی دستگاه‌هایی مانند نیروی انتظامی، شهرداری، اداره ارشاد اسلامی، ورزش و جوانان و آموزش‌وپرورش انجام گیرد.

ابراهیمی با بیان آنکه مطالعات نشان می‌دهد ۵۵ درصد خانواده‌ها پس از ۵ سال از اینکه فرزندانشان به اعتیاد گرفتار می‌شوند، متوجه علائم آن می‌شوند، خاطرنشان کرد: باید در این زمینه آگاهی‌بخشی لازم به خانواده‌ها در جهت شناخت علائم اعتیاد صورت گیرد تا هرچه زودتر مداخلات درمانی صورت گیرد. اعتیادآورترین ماده شیشه است و موادی مانند حشیش، نیکوتین و مصرف سیگار، قلیان و الکل دروازه ورود به اعتیاد است. محتوای آموزشی با همکاری آموزش و پرورش برای آگاهی‌بخشی به خانواده‌ها ساخته شده  و در این کلیپ ۴۰ فعالیت که پدران و مادران برای جلوگیری از گرفتاری فرزندان به دام اعتیاد است، آموزش داده شده است.

وی خاطرنشان کرد: نوجوانان در سنین نوجوانی و ظهور علائم بلوغ،  دچار بحران بلوغ می‌شوند و این تغییرات می‌تواند استرس و نگرانی ایجاد کند که منجر به رفتار بزهکاری شود. نقش خانواده در آگاهی‌بخشی به نوجوان و کمک به انتخاب مسیر زندگی و دوست بسیار اهمیت دارد.خانواده‌هایی که برای کودکان و نوجوانان وقت صرف می‌کنند، انجام فعالیت‌های اجتماعی و مذهبی و فعالیت‌های ورزشی در جلوگیری از ورود جوانان و نوجوانان به اعتیاد موثر است. امیدواریم با هم‌افزایی دستگاه‌ها زمینه‌های پیشگیری از اعتیاد را تقویت کنیم.

کد خبر 59591

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

خدمات الکترونیک پرکاربرد